Mama u zemlji lala - od volonterke u holandskoj biblioteci do njene upravnice

I još: O pro-palestinskim studentskim protestima u Amsterdamu, sa Mirtom Krsnik; i o festivalu ExploreZ, sa rediteljkom Karolinom Spaić.

Aleksandra Pavlović, koja vam je verovatno poznata kao Mama u zemlji lala, živi u Nootdorpu, u okolini Delfta u Holandiji, gde radi kao koordinatorka biblioteke u kulturnom centru u kojem je 2019. godine volontirala. Nakon selidbe u Holandiju, ostavila je svoju karijeru po strani, ali je pronašla svoj novi poziv koji, ispostavilo se, nije bio toliko daleko od onoga što je studirala. Njen rad na projektu digitalne inkluzije primećen je najpre na lokalnom, pa na provincijskom i potom na državnom nivou. Njen instagram nalog prerastao je u onlajn magazin. Osnivačica je besplatne biblioteke u srpskom konzulatu u Hagu, a takođe je deo projekta čitanja na srpskom za decu u Holandiji "Pačija škola". U ovoj epizodi, Aleksandra za Odomaćene govori o svom iseljeničkom putu i planovima za budućnost.

Slike iz Holandije koje su obišle svet prošle nedelje, a koje nisu imale veze sa Evrovizijom, bile su slike studentskih protesta na Univerzitetu u Amsterdamu. Studenti od univerziteta zahtevaju prekid saradnje sa izraelskim institucijama zbog genocida u Gazi. Ovi protesti obelezeni su i policijskim nasiljem i sukobima sa interventnom policijom. Talas studentskih pro-palestinskih demonstracija počeo je u Americi, a u međuvremenu se proširio i na Belgiju, Nemacku, Švajcarsku, Austriju i Francusku. O razvoju protesta u Amsterdamu, pregovorima sa univerzitetom, ali i sukobima sa interventnom, danas razgovaramo sa Mirtom Krsnik. Mirta dolazi iz Hrvatske i  studentkinja je Univerziteta u Amsterdamu gde trenutno završava istrazivačke master studije iz drustvenih nauka.

U toku je "ExploreZ", pozorišni festival u organizaciji Zid teatra u Amsterdamu. Razgovaramo sa osnivačicom Zida i direktorkom festivala, rediteljkom Karolinom Spaić. Karolina je u Holandiji još od 1984. godine, kada je došla da studira režiju. Ona za Odomaćene govori o konceptu festivala i o tome zašto je njen imperativ bio da osnuje sopstveno pozorište. Karolini je 2020. godine uručen i viteški orden za doprinos holandskoj kulturi.

Podržite Odomaćene!

Mama u zemlji lala - od volonterke u holandskoj biblioteci do njene upravnice
Free Podcast Website provided by